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MILITARY LEAVE PURCHASES

During your career, you might take a military leave of absence from your public position covered by PERA. Unpaid leaves may 
affect your future monthly benefit amount. You may purchase the missing member contributions to restore service or salary lost 
during your leave, which could result in a larger benefit. 

Step 1. Your employer notifies us of your return from 
military leave.  
Your employer provides us with your military leave dates.

Step 2. We send you an informational letter.  
PERA will send you a letter notifying you about the leave 
purchase option. In order to send your military leave pur-
chase information, you (or your employer) must send us the 
following items:
•	 Legible copy of your DD Form 214, Certificate of Release 

or Discharge from Active Duty (DD214)

•	 Completed Leave Verification Form – Military Only

Step 3. You (or your employer) send us the com-
pleted leave form and DD214. 
Once we receive these two required documents, we will 
process your request for leave purchase information. 

Step 4: We send you estimates and military leave 
purchase information. 
The information sent to you will include the cost of the 
purchase and the current impact to your monthly pension, 
which may help with your purchase decision. 

Step 5. You decide if you want to make the purchase. 
The leave purchase is optional but may result in a larger 
monthly benefit. If you decide to make the purchase, send 
the completed Leave Purchase Payment Form to PERA, 
along with the payment. You can send PERA a personal 
check, roll over funds from a tax-qualified plan, or a combi-
nation of both.

WHAT’S THE PROCESS? 

WHAT WILL I PURCHASE? 
Missing member contributions from your military leave 
period. The cost is based on the salary you would have earned 
during the leave period.

Note – you can purchase up to five cumulative years of service 
and salary credit for all military leave periods purchased under this 
statute. Some exceptions exist to this rule.

DO I QUALIFY TO MAKE THE PURCHASE? 
The military leave period must occur during your PERA 
public employment.

You must be honorably discharged.

You must return to the same public employer upon dis-
charge within the time frames required under United 
States Code, title 38, section 4312(e). Generally, this 
means if a military leave was: 

•	 Less than 31 days, you must return next scheduled work 
period following discharge, transportation home, and 
additional eight hours rest, or

•	 31-180 days, you must return within 14 days, or

•	 More than 180 days, you must return within 90 days, or

•	 If hospitalized due illness/injury during military leave, 
you must return once recovered.

»
»
»

WHEN DO I NEED TO MAKE THE 
PURCHASE?
For leaves ending after May 2021, the 
payment must be received by PERA by: 

Three times the length of the military leave, 
up to a maximum of five years, from when you returned to 
public employment. 

•	 Example: You were on leave from January 1, 2023 
through February 28, 2024 (14 months). You will have 
3.5 years to make the purchase (42 months). 

If the leave was less than three years, you have three years 
from the date you were discharged from service in the uni-
formed services. 
•	 Example: You were on leave from March 15, 2024 

through March 29, 2024 (two weeks). You will have 
three years to make the purchase. 

If you terminate public service, you will have six months 
from your termination date to make the purchase.

»

»

»
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WILL THE PURCHASE INCREASE MY PERA 
BENEFIT? 
It depends. We use three factors to determine your monthly 
benefit: service, age, and salary. Service and salary may be 
affected by your leave and could increase your benefit amount. 

If I Purchase Service?
Yes. The more service credit you earn, the higher the per-
centage of your highest average salary you will receive as your 
monthly benefit. The benefit estimate with leave purchase 
information mailed to you will indicate if your leave includes 
any service credits in the purchase. When you purchase 
service, you are automatically purchasing salary associated 
with that month. 

If I Purchase Partial Salary?
If you’re only missing partial salary during the leave (not 
service), then it depends on if the purchase falls in the range 
of your highest average salary. The benefit estimate with 
leave purchase information mailed to you will indicate if your 
CURRENT highest average salary increases. However, keep 
in mind that your highest average salary may continue to 
change: 

•	 If you plan to continue working after you return from 
your leave and earn a higher salary, then the purchase 
may not increase your PERA benefit as the leave pur-
chase may not stay in your highest average salary. 

•	 If you terminate, retire, or go on disability shortly after 
your leave, and the leave stays within your highest 
average salary, then the purchase likely will increase your 
PERA benefit. 

This publication is intended to provide general information; the rights and obligations of PERA members are governed by state and federal laws, rules, and regulations. The Minnesota 
Legislature or the federal government may change the statutes, rules, and regulations governing PERA at any time. If there is a discrepancy between the law governing PERA and 
the information contained in this publication, the statutes and regulations will govern. This document can be made available in alternative formats to individuals with disabilities by 
calling-651-296-7460 or 1-800 652-9026, or through the Minnesota Relay Service at 1-800-627-3529.
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We are here to help. If you have any additional questions about leave purchases, please contact a PERA Service 
Representative or email us at benefits@mnpera.org. You can also find more information on our Member Purchases 
page on mnpera.org.

Q&A 
Can I purchase a portion of my leave? 
Yes – you may purchase a portion of the leave. To best help 
you in this situation, please contact a PERA representative 
to request an estimate based on the amount of leave you 
wish to purchase. We will then send you an estimate and 
purchase information. 

If I apply for PERA disability, can I still make the 
leave purchase? 
Yes. You will have the same payment timeline as an active 
member to purchase the leave. Your leave purchase may 
impact the start date of your disability benefit.

What if I terminate before PERA receives my leave 
information? 
Your employer is required to notify PERA of your prior 
year leave(s) at the time you terminate. We will send you an 
informational letter notifying you about the leave purchase 
option. You will then have six months from your termination 
date to send us the required documents and the payment 
cost amount. 

What if my purchase period expired? 
If you have not terminated PERA service, you may still 
qualify for the purchase, but the cost will be the actuarial 
present value of the increase in your future monthly benefit 
due to the service purchase. The purchase amount depends 
on your specific situation. Please see the Actuarial Military 
Purchase brochure online for more information. 
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