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PART B — YOUR OPTIONS
Choose one of the options below. Benefits will be mailed to you at the address provided above. If you choose a rollover option, IRS regulations 
require you to deposit the rollover check with the qualified plan/IRA within 60 days of issuance of the check. If no option is selected, PERA will 
pay the benefit with taxes withheld.

Check if 
Roth IRA

NAME OF COMPANY RECEIVING REMAINDERAMOUNT PAYABLE TO ME (IN WHOLE DOLLARS)

$

SPLIT RETIREMENT BENEFIT/ROLLOVER: partial amount payable to me, remainder payable to qualified plan/IRA

If the qualified plan/IRA is not provided, PERA will pay entire benefit with taxes withheldTaxes will be withheld from this amount

RETIREMENT BENEFIT: entire amount payable to me (taxes withheld)

Check if 
Roth IRA

ROLLOVER: entire amount payable to qualified plan/IRA
NAME OF COMPANY RECEIVING ROLLOVER (E.G. VANGUARD, FIDELITY, ETC.)

PART A — YOUR INFORMATION

LAST NAME

ADDRESS—STREET CITY STATE ZIP CODE

FIRST NAME & MIDDLE INITIAL

PRIMARY PHONE NUMBERLAST FOUR OF SSN BIRTH DATE—MM/DD/YYYY

CONTINUED ON NEXT PAGE

SVF PLAN LUMP-SUM RETIREMENT BENEFIT APPLICATION

INSTRUCTIONS: To be eligible for a retirement benefit, a firefighter must be at least 50 years old; have enough years of service to be 
vested; and be separated from active service for a minimum of 30 days. Please read the IMPORTANT INFORMATION SECTION on 
Page 2.

1.	 Complete the application in blue or black ink. All personal information in Part A is required. Your Fire Chief is to complete Part C 
to verify your eligibility. Incomplete applications will result in a delay or cancellation of your request.

2.	 Sign the application in the presence of a notary. Only applications with original ink signatures will be accepted.
3.	 Mail or drop off your application at our office. Copied, faxed, or emailed applications will not be accepted.

PERA 
60 Empire Drive, Suite 200 
Saint Paul, MN 55103-2088
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DATA PRIVACY NOTICE: PERA is asking for private data in order to process your request. You are not legally required to provide this infor-
mation and may refuse to provide all or some of the information requested. However, PERA may not be able to process your request if you do 
not provide sufficient information. Unless you consent to further release of your private data, access to this information will be limited to the 
PERA staff who process your request. Your private data may also be released if required or authorized by state or federal law or by a court order.

TAX NOTICE ABOUT YOUR ROLLOVER OPTIONS. Under § 402(f) of the Internal Revenue Code (“Code”), PERA is required to pro-
vide certain information to any recipient requesting an eligible rollover distribution. Please read the enclosed publication, Tax Notice About Your 
Rollover Options, to learn more about your options. In addition, the Code requires that a member receive the notice no less than 30 days and not 
more than 180 days prior to requesting a distribution.

IMPORTANT INFORMATION

PART E — THIS FORM MUST BE SIGNED IN THE PRESENCE OF A NOTARY PUBLIC

(NOTARY SEAL REQUIRED)

Subscribed and sworn to before me this  Day of , Year 

Notary Public of County.

My Commission Expires 

SIGNATURE OF NOTARY SIGNATURE OF APPLICANT

PRINTED NAME OF APPLICANT

PART D — TAXES

Benefits paid directly to you are subject to federal taxes and state taxes (based on your residency). State taxes can be withheld for MN resi-
dents; if you are a non-MN resident, contact your state for tax requirements.

PERA can withhold the default tax amount OR you can complete the tax form(s) to withhold a different amount.
	» Option 1 –Default Tax Withholding/No Tax forms

If no tax forms are submitted with your application, PERA will automatically withhold:
•	Federal: 20%
•	MN State (MN residents only): 6.25% 

	» Option 2 – Complete Tax Forms
To withhold a tax amount other than the default, you will need to submit a signed/completed Federal W-4R and/or Minnesota W-4MNP 
with your application. Incomplete/incorrect tax forms will default to Option 1.

•		Federal – W-4R: You can elect to withhold more than the 20% required minimum of your benefit. 
•		MN State – W-4MNP (MN residents only): You can make any tax selection, including no withholding.

PART C — FIRE CHIEF TO COMPLETE
The firefighter named above has permanently terminated all service with this fire department.
TERMINATION DATE SERVICE ENTRY DATE TOTAL SERVICE CREDITS EARNED 

(NET OF ANY LEAVE OF ABSENCE)
NAME OF FIRE DEPARTMENT

Years	 Months
FIRE CHIEF NAME PRINTED FIRE CHIEF SIGNATURE

PERA has up to 120 days after receipt of this application to process payment.

https://www.irs.gov/forms-pubs/about-form-w-4r
https://www.revenue.state.mn.us/withholding-annuities-and-pensions
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Under § 402(f) of the Internal Revenue Code (“Code”), PERA is 
required to provide certain information to any recipient requesting an eli-
gible rollover distribution. In addition, the Code requires that a member 
receive the notice no less than 30 days and not more than 180 days prior 
to requesting a distribution.
You are receiving this notice because all or a portion of the payment from 
PERA is eligible to be rolled over to an IRA (an individual retirement 
account or individual retirement annuity) or employer plan (a tax-qualified 
plan, section 403(b) plan, or governmental section 457(b)plan).  This notice 
is intended to help you decide whether to do a rollover. 

GENERAL INFORMATION ABOUT ROLLOVERS
How can a rollover affect my taxes?
•	 If you do not do a rollover, you will pay taxes on the payment. If you are 

under age 59 ½, you will also pay a 10% federal early withdrwal additional 
income tax (10% tax), unless an exception applies. 

•	 If you do a rollover, you will not pay taxes until you withdraw the 
payment later from the company receiving the rollover. If you are under 
age 59 ½ when you withdraw the payment, you will pay a 10% tax (unless 
an exception applies).

Where may I roll over the payment? You may roll over the payment to 
either an IRA or employer plan that will accept the rollover. The IRA or 
employer plan rules will determine your investment options, fees, with-
drawal rights, and applicable taxes when you receive the payment. 

How do I do a rollover? There are two ways to do a rollover. You can do 
either a direct rollover or a 60-day rollover:
•	 If you do a direct rollover, PERA will make the check payable to your 

rollover company, for the benefit of you. We mail the check directly to 
you. You should contact the company receiving the rollover about how 
to do a direct rollover. 

•	 If you do not do a direct rollover, you may still do a rollover by depositing 
into an IRA or employer plan that will accept it. You will have 60 days 
after you receive the payment to make the deposit. If you do not do a 
direct rollover, PERA is required to withhold 20% of the payment for 
federal income taxes. To roll over the entire payment, you must use other 
funds to make up for the 20% withheld. If you do not roll over the entire 
amount, the portion not rolled over will be taxed.

How much may I roll over? If you wish to do a rollover, you may roll over all or 
part of the eligible amount. PERA will tell you what portion of the payment is 
eligible for a rollover. Any payment from PERA is eligible for rollover, except:
•	 Required minimum distributions (RMD) after age 73*, or after death
•	 Corrective distributions of contributions that exceed tax law limitations
•	 Certain payments spread over a period of at least ten years, your life, or life 

expectancy (or the lives or joint life expectancy of you and your beneficiary)

If I don’t do a rollover, will I pay the 10% additional income tax on early 
distributions? If you are under age 59 ½, you will pay the 10% tax on any 
payment from PERA (including amounts withheld for income tax) that 
you do not roll over. This tax is in addition to the federal income tax on the 
payment.
The 10% tax does not apply to the following payments:
•	 Payments made after separation from service if you will be at least age 

55 in the year you separate from public service
•	 If you are a public safety employee in a defined benefit plan and at least 

age 50 in the year you separate from public service 
•	 Payments made due to disability 
•	 Payments after your death
•	 Corrective distributions of contributions that exceed tax law limitations
•	 Payments made to the government for a federal tax levy
•	 Payments made under a qualified domestic relations order (QDRO)
•	 Payments made at least annually in equal or close to equal amounts over 

your life or life expectancy (or the lives or joint life expectancy of you 
and your beneficiary) that start after you separate from service

•	 Certain payments made while on active duty if you were a reserve com-
ponent member called to duty after September 11, 2001, for more than 
179 days

If I do a rollover to an IRA, will the 10% tax apply to early distributions 
from the IRA? If you receive a payment from an IRA when you are under 
age 59 ½, you will pay the 10% tax on early distributions from the IRA, 
unless an exception applies. Generally, the same exceptions listed above 
apply with an IRA. 
However, there are a few differences with payments from an IRA:
•	 There is no exception if you will be at least age 55 in the year you sepa-

rate from public service (50 for public safety)
•	 The exception for QDROs does not apply (although a special rule applies 

under which, as part of a divorce or separation agreement, a tax-free 
transfer may be made directly to an IRA of a spouse or former spouse)

•	 There are additional exceptions for:
	· Payments for qualified higher education expenses
	· Payments up to $10,000 for qualified first-time home purchase
	· Payments for health insurance premiums after you have received 

unemployment compensation for 12 consecutive weeks (or would 
have been eligible to receive unemployment compensation but for 
self-employed status)

State income taxes. This notice does not describe any state or local income 
tax rules (including withholding rules). 

FOR MORE INFORMATION
You may wish to consult with a professional tax advisor before taking a payment from PERA. Also, you can find more detailed information on the federal tax 
treatment of payments from employer plans in: IRS Publication 575, Pension and Annuity Income; IRS Publication 590, Individual Retirement Arrangements 
(IRAs); and IRS Publication 571, Tax-Sheltered Annuity Plans (403(b) Plans). These publications are available from a local IRS office, on the web at irs.gov, or 
by calling 1-800-TAX-FORM.

TAX NOTICE ABOUT YOUR 
ROLLOVER OPTIONS

*RMD Age: In 2023, the required age increased to 73. Please check RMD rules if you reached 72 prior to 2023. In 2033, the RMD age will increase to 75.
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SPECIAL RULES AND OPTIONS
If your payment includes after-tax contributions. After-tax contributions 
included in a payment are not taxed. If a payment is only part of your benefit, 
an allocable portion of your after-tax contributions is generally included in 
the payment. If you have pre-1987 after-tax contributions maintained in a 
separate account, a special rule may apply to determine whether the after-
tax contributions are included in a payment.
You may roll over a payment to an IRA that includes after-tax contri-
butions through either a direct rollover or a 60-day rollover. You must 
keep track of the aggregate amount of the after-tax contributions in all of 
your IRAs (in order to determine your taxable income for later payments 
from the IRAs). If you do a direct rollover of only a portion of the amount 
paid from the Plan and a portion is paid to you, each of the payments 
will include an allocable portion of the after-tax contributions. If you do a 
60-day rollover to an IRA of only a portion of the payment made to you, 
the after-tax contributions are treated as rolled over last. For example, 
assume you are receiving a complete distribution of your benefit which 
totals $12,000, of which $2,000 is after-tax contributions. In this case, if 
you roll over $10,000 to an IRA in a 60-day rollover, no amount is taxable 
because the $2,000 amount not rolled over is treated as being after-tax 
contributions. You can do a 60-day rollover to an employer plan of part of 
a payment that includes after-tax contributions, but only up to the amount 
of the payment that would be taxable if not rolled over.
You may roll over to an employer plan all of a payment that includes 
after-tax contributions, but only through a direct rollover (and only if the 
receiving plan separately accounts for after-tax contributions and is not 
a governmental section 457(b) plan). You can do a 60-day rollover to an 
employer plan of part of a payment that includes after-tax contributions, 
but only up to the amount of the payment that would be taxable if not 
rolled over.

If you roll over your payment to a Roth IRA. A special tax rule applies to 
the payment rolled over to a Roth IRA (reduced by any after-tax amounts). 
The 10% additional tax will not apply (unless you take the amount rolled 
over out of the Roth IRA within five years, counting from January 1 of the 
year of the rollover). 
If you roll over the payment to a Roth IRA, later withdrawals from the Roth 
IRA that are qualified distributions will not be taxed (including earnings 
after the rollover). A qualified distribution from a Roth IRA is a withdrawal 
made after age 59½ (or after your death or disability, or as a qualified first-
time homebuyer distribution of up to $10,000) and after you have had a 
Roth IRA for at least five years. In applying this 5-year rule, you count from 
January 1 of the year for which your first contribution was made to a Roth 
IRA. Withdrawals that are not qualified distributions will be taxed to the 
extent of earnings after the rollover, including the 10% tax (unless an excep-
tion applies). You do not have to take RMDs from a Roth IRA during your 
lifetime. For more information, see IRS Publication 590, Individual Retire-
ment Arrangements.

If you were born on or before January 1, 1936. If you do not roll over 
the payment, special rules for calculating the amount of the tax on the 
payment might apply to you. For more information, see IRS Publication 
575, Pension and Annuity Income.

If you miss the 60-day rollover deadline. Generally, the deadline cannot 
be extended. However, the IRS has limited authority to waive the dead-
line under certain extraordinary circumstances. To apply for a waiver, you 
must file a private letter ruling request with the IRS. Private letter ruling 
requests require the payment of a nonrefundable user fee. For more 
information, see IRS Publication 590, Individual Retirement Arrangements 
(IRAs).

If you are not a PERA member.
•	 Payments after the death of the member. If you do not roll over a 

payment received after a member’s death, it will generally be taxed in the 
same manner described in this notice. The 10% tax on early distributions 
does not apply. The special rule described under the section “If you were 
born on or before January 1, 1936” applies only if the member was born 
on or before January 1, 1936. 
	· If you are a spouse. If you choose to do a rollover to an IRA, you may 

treat the IRA as your own or as an inherited IRA. If you treat the IRA as 
your own, withdrawals from the IRA made to you before age 59½ will be 
subject to the 10% tax (unless an exception applies) and RMDs from the 
IRA do not start until age 73*. If you treat the IRA as an inherited IRA, 
withdrawals from the IRA will not be subject to the 10% tax. However, if 
the member started taking RMDs, you will have to receive RMDs from 
the inherited IRA. If the member had not started taking RMDs, you 
will not start receiving RMDs from the inherited IRA until the year the 
member would have been age 73*.

	· If you are a named beneficiary other than a spouse. The only rollover 
option you have is a direct rollover to an inherited IRA. Payments from 
the inherited IRA will not be subject to the 10% tax. You will receive 
applicable RMDs from the inherited IRA.

•	 Payments under a qualified domestic relations order (QDRO). If you 
are the spouse or former spouse of the member, you generally have the 
same options and tax treatments as the member. Payments under the 
QDRO will not be subject to the 10% tax.

If you are a nonresident alien. If you do not do a direct rollover to a 
U.S. IRA or U.S. employer plan, PERA is generally required to withhold 
30% of the payment for federal income taxes. If the amount withheld 
exceeds the tax owed, you may request an income tax refund by filing 
Form 1040NR and attaching your Form 1042-S. See Form W-8BEN for 
claiming that you are entitled to a reduced rate of withholding under an 
income tax treaty. For more information, see also IRS Publication 519, 
U.S. Tax Guide for Aliens, and IRS Publication 515, Withholding of Tax on 
Nonresident Aliens and Foreign Entities. 

Other special rules. 
•	 If your payments for the year are less than $200 (not including payments 

from a designated Roth account in PERA), PERA is not required to allow 
you to do a direct rollover and is not required to withhold federal income 
taxes. However, you may do a 60-day rollover. 

You may have special rollover rights if you recently served in the U.S. 
Armed Forces. For more information, see IRS Publication 3, Armed 
Forces’ Tax Guide.

This publication is intended to provide general information and may not be considered to be a legal interpretation of the law governing PERA or financial advice. PERA 
provides this publication for informational purposes and makes no representations or warranties, express or implied, with respect to the information in this publication. 
The rights and obligations of PERA members are governed by state and federal laws, rules and regulations. The Minnesota Legislature or the federal government may 
change the statutes, rules, and regulations governing PERA at any time. If there is a discrepancy between the law governing PERA and the information contained in this 
publication, the statutes and regulations will govern. This document can be made available in alternative formats to individuals with disabilities by calling 651-296-7460 
or 1-800 652-9026, or through the Minnesota Relay Service at 1-800-627-3529.
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